fbpx

Sprinklerinstallatie voor slachterij Westfort

Westfort in IJsselstein, meest moderne varkensslachterij ter wereld

In IJsselstein is een unieke varkensslachterij gerealiseerd vol innovaties in dierenwelzijn en duurzaamheid. Hamer is verantwoordelijk voor de sprinklerinstallatie en het project is recentelijk opgeleverd.

 

Het bouwproject is een uitbreiding op de bestaande vleesverwerking van Westfort in IJsselstein. Dierenwelzijn speelde een belangrijke rol bij het gebouwontwerp. Er is bijvoorbeeld een stressvrije ontvangst van de varkens met vier losplaatsen. De rustruimtes hebben verwarmde vloeren. Ook heeft Westfort gekozen voor een diervriendelijke vorm van verdoven, met vier speciale verdovingsliften. Met een innovatieve vergistingsinstallatie produceert het vleesverwerkende bedrijf 30% van het eigen elektrisch vermogen. Van het opgewekte thermisch vermogen wordt 100% benut voor eigen doeleinden.

Geen industrie is zodanig streng genormeerd als de food-industrie; Westfort heeft daar verschillende extra’s aan toegevoegd. En nu staat er in IJsselstein de meest moderne varkensslachterij ter wereld staat waar Hamer aan mee heeft gewerkt.

Uitdagend

Proefbrand voor het testen van de installaties

Proefbrand voor het testen van de installaties

Nieuwbouw komt in deze branche niet veel voor en daarom is het project uitdagend. Het nieuwe gebouw moet voldoen aan de laatst geldige eisen en deze vereiste kennis van de huidige wet- en

regelgeving. Het was een uitdaging om dit project af te ronden binnen de korte looptijd die de opdrachtgever gesteld had. De beperkte ruimte in de sprinklerpompkamer gaf ons de mogelijkheid om inventieve oplossingen te bieden. Op een relatief klein vloeroppervlak is een sprinklerinstallatie gerealiseerd met zeven secties, met een pompcapaciteit van 210 m3/h bij 8,5 bar. Het elektrisch vermogen van de elektromotor bedraagt 90 kW, vergelijkbaar met een automotor. De kleppenopstelling is opgesteld op een zelfdragende staalconstructie welke prefab gemaakt is in de werkplaats bij Hamer.

De sprinklerinstallatie

De sprinklerinstallatie is in vier hoofdonderdelen te verdelen de watervoorziening, de pompkamer, de loadingdocks en de wandopeningen.

Watervoorziening

Het gebouw is volledig onderkelderd in verband met de opslag van mest, (afval)water en bloed. De reinwaterkelder heeft een dubbele functie, als opslag voor het proceswater en als watervoorziening voor de sprinklerinstallatie.

Kleppenopstelling pompkamer

Kleppenopstelling pompkamer

De pompkamer

Voor het functiebehoud van de sprinklerinstallatie zelf welke opgesteld staat in de sprinklerpompruimte, is de sprinklerpompruimte voorzien van een traditionele natte sprinklerinstallatie.

De ‘loadingdocks’

De loadingdocks, oftewel de vrachtwagenlosplaats voor de varkens, staat in open verbinding met de rustruimte. Deze open verbinding is voorzien van een sprinklerinstallatie, een droog systeem, aangezien er vorstgevaar aanwezig is. Pas wanneer er een brand gedetecteerd wordt, vult het RvS leidingstelsel zich met water.

Wandopening transportbaan 'vuile slacht'

Wandopening transportbaan ‘vuile slacht’

Wandopeningen

Het totale gebouw is opgedeeld in brandcompartimenten conform het bouwbesluit. De procesinstallaties bestaan uit machines voor het slachtproces en tussen deze machines zijn transportbanen aangebracht om de varkens te transporteren. Deze transportbanen gaan door het gehele gebouw dwars door de brandcompartimentering heen. Om de brandscheidingen te kunnen waarborgen, zijn er bij deze wandopeningen pre-action sprinklerinstallaties aangebracht. Bij een optredende brand blijft de brand beheerst en slaat niet over naar een naastgelegen brandcompartiment.

Samen met de brandweer zijn er diverse inspectierondes gemaakt. De brandweer is zeer te spreken over de oplossingen met sprinklerinstallaties. Met dank aan alle betrokkenen die hun bijdrage geleverd hebben aan dit zeer bijzondere project, waar we als Hamer trots op mogen zijn in het gestelde vertrouwen van onze opdrachtgever Westfort en ingenieursbureau Promad.

 

IMG_3491

 

IMG_3439

 

IMG_3484

 

Gert Oskam
Technisch accountmanager NL
Meindert Jansen
Operationeel Directeur