fbpx

Hamer sponsort TU/ecomotive met ’s werelds eerste bio-based auto

Bio-based auto

Hamer is dit jaar sponsor van TU/ecomotive, een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven. Het team ontwerpt en bouwt de eerste auto ter wereld die gemaakt wordt van een bio-composiet.

Bio-based auto

Het studententeam heeft het ontwerp van de vierde conceptauto gepresenteerd: Lina.

Lina is een vier-persoons elektrische stadsauto met een gewicht van 300 kilogram. Dit lage gewicht is te danken aan een innovatief materiaal dat nog nooit eerder structureel in auto’s is gebruikt, namelijk bio-composiet. Bio-composiet is een materiaal dat een vergelijkbare structuur heeft als koolstofvezel, maar dan voor meer dan 90% uit biologische grondstoffen vervaardigd. Het composiet zal in combinatie met een 100% biologische PLA, in honinggraatstructuur, worden toegepast in sandwichpanelen. Deze panelen, bestaande uit twee lagen bio-composiet die om de biologische PLA kern geperst worden, zullen het chassis vormen van Lina en daarmee de dragende constructie zijn van de auto. Het voornaamste bestandsdeel van het bio-composiet is vlas. Vlas is een plant met lange, stugge vezels waarvan de toepassingen ver reiken.

Door het toepassen van duurzame bio-composieten in structurele delen, laat TU/ecomotive zien dat er andere mogelijkheden zijn om een lichte en veilige auto te bouwen.

Gebruiksvriendelijk

Door gebruik te maken van de nieuwste NFC-technologie is Lina een auto voor iedereen. Een telefoon of pas met NFC-chip kan toegang geven tot de auto. Als een gebruiker de deur opent, zal Lina aan de unieke NFC-chip herkennen wie in de auto stapt. De persoonlijke gebruikersinstellingen zullen dan meteen geactiveerd worden. Denk daarbij aan een persoonlijke muzieklijst, telefooncontacten en de meest bezochte bestemmingen.

BMW i3

Lina is een concept auto, maar het is wel de bedoeling dat de auto getest wordt door RDW op rijwaardigheid. Het blijft de vraag of de auto als geheel uiteindelijk op de weg zal belanden of dat bepaalde aspecten hun intrede zullen doen in bestaande automobielen.

Op dit moment zijn er al verschillende fabrikanten die in toenemende mate bio-based materialen introduceren in hun modellen, zoals de BMW in hun i3-serie. Nu zijn dat vooral niet-dragende onderdelen, maar op de langere termijn worden er ook kansen gezien voor dragende, meer hoogwaardige toepassingen in de automotive.

Bekijk de website van TU/ecomotive voor meer informatie.