fbpx

Dubbel en enkelwandige brandstoftanks voor tijdelijke opslag te huur

Wilt u tijdelijk een brandstoftank huren? Bijvoorbeeld ten behoeve van een (nood)aggregaat of voor gebouwverwarming? Hiervoor kunt u terecht bij Hamer IBC- en Tankverhuur. Wij beschikken over diverse bovengrondse enkel- en dubbelwandige tanks voor tijdelijke inzet op uw locatie. Afhankelijk van uw behoefte kan een tank uitgevoerd worden met verschillende pompen, meters, afgifteslangen en toebehoren.

Soms is het nodig om de locatie waar de brandstoftank komt te staan, uit te voeren met een Kiwa-installatiecertificaat om te voldoen aan de gestelde eisen op de betreffende locatie. Dit zal de Hamer projectafdeling beoordelen en dit nemen we mee in uw huurvoorstel.

Tanks zijn te huur in verschillende groottes; vanaf 5.000 tot en met 50.000 liter.

Wat is een brandstoftank?brandstoftank huren

Een brandstoftank is een enkel of dubbelwandige stalen tank die geschikt is voor het opslaan van diesel of mazout. Bovengrondse tanks zijn niet geschikt voor het opslaan van benzines omdat de wet dit niet toestaat. Benzineproducten dienen in ondergrondse tanks opgeslagen te worden.

Een enkelwandige tank kan alleen in specifieke gevallen gebruikt worden als de lekopvang anders geregeld is. Dubbelwandige tanks zijn tanks die eigenlijk een dubbele wand hebben (tank in tank) en de tussenwand van zo’n tank kan gevuld zijn met lekdetectievloeistof (optisch te volgen of een tank lek is) of met een elektronische lekbeveiliging.

Lekdetectie brandstoftank

Bij de toepassing van lekdetectievloeistof is de wand tussen de binnen en buitentank gevuld met Glycol. Dit is een product die de fysische eigenschap heeft niet uit te zetten of te krimpen bij temperatuurverschillen. Het niveau van de lekdetectie vloeistof is zichtbaar in een lekdetectiepot welke boven op de tank geplaatst is. Mocht de vloeistof verdwijnen uit de lekdetectiepot (niet meer zichtbaar zijn) kan het betekenen dat de tank een lek heeft in de binnen of buitenmantel van de tank.

Indien de buitenmantel lek raakt, zal er lekdetectie vloeistof uit de tank lekken en is het dus een lek wat in de buitenste mantel zit. Indien de binnenmantel lek raakt zakt het vloeistofniveau ook en komt de vloeistof in de dieseltank.

Het lekdetectievloeistof is “zwaarder” dan diesel of mazout en zal zich onder op de bodem van de tank laten zakken. Indien de vloeistof dus verdwenen is uit de lekdetectiepot zal er eerst aangevuld worden. Als de pot herhaaldelijk leegraakt, is er sprake van een lek en kan dit door middel van afpersen opgespoord worden.

Ook kan het zijn dat door grote externe temperatuurschommelingen de vloeistof “tijdelijk “ niet zichtbaar is in een lekdetectiepot. Dit kan komen omdat de buitenmantel in de volle zon staat en uitzet en derhalve ontstaat er meer ruimte in de dubbele wand. Hierdoor zakt het vloeistof. Als ’s avonds de buitenmantel afkoelt, krimpt het staal weer enigszins en zal de vloeistof terugkeren in de lekdetectiepot.

Een bovengrondse tank is voorzien van typeplaat waarop vermeld staan: inhoud, productiedatum , keuringsgegevens en dergelijke. Eventuele bijbehorende certificaten of logboeken zijn bij Hamer IBC en Tankverhuur aanwezig.

Uitvoering van een tank

Zoals al is aangegeven is een tank enkel- of dubbelwandig. Een bovengrondse dieseltank is over het algemeen cilindrisch horizontaal. Een tank onder de 3.000 ltr kan cilindrisch zijn, maar mag ook elke gewenste afmeting hebben mits u voldoet aan de geldende eisen van Kiwa aangaande de grote van het mangat en voorzieningen die verplicht zijn op een tank. Boven de 3.000 liter mag een tank alleen maar cilindrisch zijn uitgevoerd.

Waar mag een brandstoftank staan?

Een brandstoftank voor diesel moet in ieder geval op een aaneengesloten verharding geplaatst worden. Dat betekent: klinkers, tegels, beton, asfalt, stelcon-platen en dergelijke. De brandstof tank mag niet staan op: puinslag, grint, gras, witte of zwarte grond etc.

Daarnaast zijn er regels voor veiligheid en milieu. Er zijn echter veel verschillende situaties met andere regels. Indien u een brandstof tank wenst te huren, bespreken wij met u de mogelijkheden en voorzien wij u van informatie op het gebied van veiligheids- en milieueisen.

Het transporteren van een brandstoftank

Wij vervoeren een brandstoftank bijna altijd met een auto met kraan om het lossen op de locatie te vereenvoudigen. Een brandstoftank mag alleen leeg vervoerd worden en er mag geen restvloeistof aanwezig zijn in een tank.

Tanks worden bij voorkeur vervoerd met een auto met laadkraan zodat een tank middels hijsbanden en kettingen gelost kan worden op de juiste locatie. Het lossen met een vorkheftruck of ander heffend middel wordt vanwege beschadigingen niet aanbevolen en zelfs sterk afgeraden. Voor het vervoeren van een lege brandstoftank zijn geen speciale ADR papieren noodzakelijk.

Wilt u meer informatie over brandstoftanks?

Jan Bunskoeke
Verkoopdirecteur Hamer Direct & Haspeltechniek